YΙ JING

Για τους κινέζους,  η γνώση της Μαντικής, η οποία προσφέρεται μέσα από το ΤΑΟ του Yi, σήμερα γνωστό ως Yi Jing, θεωρείται προϋπόθεση για την βαθειά κατανόηση της Ιατρικής, της χωροταξίας, της στρατηγικής (σε πολεμικές επιχειρήσεις ή business plans)… και πολλών άλλων επιστημών. Στα αρχαία χρόνια της Κίνας, όπως ακριβώς και της Ελλάδος, τίποτα δεν γινόταν χωρίς χρησμοδότηση.
Γι’ αυτό κρίνω σημαντική, την γνώση και την εμβάθυνση στο Yi Jing, που διατηρείται ατόφιο έως τις ημέρες μας.

Το Yi Jing μπορεί να αποτελέσει ένα ανεκτίμητο κλειδί για την κατανόηση κάθε γνώσης και φιλοσοφίας.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

-Τι είναι το Yi Jing

Το Yi Jing είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο ως ένα  σύστημα πρόβλεψης,  αλλά στην ουσία,  είναι κάτι πολύ περισσότερο.

Το Yi , στην κυριολεξία εκφράζει το TAO της αλλαγής ή  νόμο της αλλαγής.

Αποτελεί έκφραση του «δρόμου»  που ακολουθούν τα πάντα, καθώς αλλάζουν και μετασχηματίζονται στο διηνεκές.

Το Yi Jing αποτελεί μια τέλεια μαθηματική φόρμουλα, που  αποκρυπτογραφεί το πως κινείται η ίδια η ζωή, βάσει των νόμων που δημιουργούν το γνωστό σε εμάς υλικό σύμπαν, άρα, τον ουρανό,  την γη και ότι βρίσκεται ανάμεσα.

Είναι η αποκρυπτογράφηση της κινήσεως της ενέργειας (qi). Καθώς ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του μελετητή, ξετυλίγει τα μυστικά της δημιουργίας και της εξέλιξής της. Όσο πιο ανοιχτά είναι αυτά τα μάτια, και ο νους καθαρός, τόσο πιο βαθειά μπορεί να δει ο άνθρωπος και να κατανοήσει.

Όταν κατανοεί κανείς  τον νόμο που διέπει τα πάντα, μπορεί να κατανοήσει την ενότητα. Άρα μπορεί να δει με  καθαρότητα το παρελθόν και να προβλέψει, άρα και να αλλάξει το μέλλον.

Η κυριολεκτική έννοια του «Jing» είναι «Αλήθεια».   Άρα Yi Jing  στην ουσία σημαίνει η Αλήθεια του ΝΟΜΟΥ της Αλλαγής.

Το Yi Jing μας λέει ότι το κάθε τι βρίσκεται σε μια διαδικασία διαρκούς μετασχηματισμού και μεταβολής,  ακολουθώντας  μια πορεία ανάπτυξης, κορύφωσης  και στην συνέχεια παρακμής και πτώσης, μέσα από μια κλιμακούμενη, εξελικτική πρόοδο,  που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα, από τον μικρόκοσμο έως τον μακρόκοσμο.

 -Ποια είναι η γλώσσα του.

Η γλώσσα του Yi Jing είναι συμβολική και βασίζεται σε δύο γραμμές:  Μια διακεκομμένη γραμμή και μια  σταθερή γραμμή. Τα δύο αυτά πρωταρχικά σύμβολα αντιπροσωπεύουν  τις δύο αρχές,  yinyang, που συνδυαζόμενες αρμονικά και επαναλαμβανόμενα, βάσει απαρέγκλιτων νόμων, δημιουργούν τους κόσμους  ή αλλιώς τα μυριάδες  πράγματα.

Ο τρόπος τώρα που εξελίσσεται αυτή η δημιουργία είναι κωδικοποιημένος στην σημειολογία και τον σχηματισμό των τριγράμμων και των εξαγράμμων, που αποτελούν τα βασικά του σύμβολα και συνθέτουν το «σώμα» του Yi Jing.

Ποιές οι κατευθύνσεις του.

Η μία, είναι αυτή που προσωπικά αποκαλώ «το Φιλοσοφικό Yi Jing» και αφορά το γνωστό βιβλίο των αλλαγών. Εδώ η μελέτη του Yi  ξεδιπλώνεται  μέσα από την ταξινόμηση και το νόημα των  64 εξαγράμμων, τις κρίσεις, τα σύμβολα και τις γραμμές, εκφρασμένα μέσα από τον γνωστό παροιμιώδη λόγο, σε συνδυασμό με τα σχόλια του Κομφούκιου

Και η άλλη  αποτελεί μια καθαρά μαθηματική προσέγγιση της μελέτης του Yi.  Για λόγους συνεννόησης, αυτήν την αποκαλώ «το Μαθηματικό Yi Jing». Η προσέγγιση αυτή είναι λογική και ξεκάθαρη. Βασίζεται σε στοιχεία κινεζικής αστρολογίας (ημερολογιακός 60κυκλος, 4 στύλοι του πεπρωμένου ή σύστημα Ganzhi) και κινεζικής φιλοσοφίας, όπως η θεωρία των 5 στοιχείων ή κινήσεων, ο ελεγκτικός και παραγωγικός κύκλος…

βασίζεται επίσης στην ξεχωριστή σημασία των τριγράμμων και των γραμμών. Δεν έχει καμία σχέση με τις υποκειμενικές  ερμηνείες, που μπορεί να προκύψουν από  τα κείμενα του βιβλίου των αλλαγών, που εδώ, ΔΕΝ χρησιμοποιούνται παρά μόνο ως εικόνες.

Όσον αφορά την προσέγγιση αυτή,  υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές σχολές, διαδεδομένες ή μη. Άλλες απαιτούν έμπνευση και πάρα πολύ λεπτή διαίσθηση, άλλες είναι κυρίως πρακτικές και απαιτούν εξάσκηση και εντατική μελέτη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, χρησιμοποιούν το Βιβλίο για τις  προβλέψεις που χρειάζονται.

Η δική μου σπουδή, όλα αυτά τα χρόνια, είχε και έχει ως στόχο, να συγκρίνω, να συγκεντρώνω, να εφαρμόζω και να μοιράζομαι όσο περισσότερα μπορώ, σε σχέση με ο,τιδήποτε έχω διδαχθεί, ο,τιδήποτε υπάρχει, ή ο,τιδήποτε μου αποκαλύπτεται στο πεδίο αυτό.

Πώς ρωτάμε και πώς παίρνουμε απαντήσεις

Όταν γεννιέται ένα ερώτημα μέσα μας, δεν υπάρχει  μόνο για μια στιγμή. Υπάρχει μόνιμα στο υποσυνείδητό μας, και όλο μας το είναι τό εκπέμπει με έναν αδιόρατο τρόπο. Δοκιμάζουμε με την σκέψη μας πιθανές λύσεις ή απαντήσεις. Κάθε μια σκέψη από αυτές είναι και ένα πιθανό δυναμικό που μπορεί να οδηγήσει στην λύση και την εκπλήρωση ή σε ακόμη μεγαλύτερο μπέρδεμα.

Το ΠΕΔΙΟ, μέσα από την σύνδεσή μας με αυτό, μας στέλνει σήματα και οιωνούς σε σχέση με όλα αυτά που έχουμε προκαλέσει και που έπονται, εξαιτίας των σκέψεων και κατ’ επέκταση των δράσεών μας.

Αν δεν έχουμε εκπαιδευτεί στο να  παρατηρούμε, αναπτύσσοντας ΠΑΡΟΥΣΙΑ, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι έμμεσο για να ρωτήσουμε και να πάρουμε μια απάντηση ή καθοδήγηση.

Τότε μπορεί ν απευθυνθούμε στο Yi Jing και να κάνουμε χρήση είτε του φιλοσοφικής, είτε της μαθηματικής προσέγγισης, για να κατανοήσουμε τί έχουμε προκαλέσει έως τώρα, άρα ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ σε σχέση με αυτό. Το Yi Jing θα μας πει ακριβώς. Κι επί πλέον, θα μας δώσει στίγμα για το ποια είναι η ιδανικότερη τοποθέτηση και αντιμετώπιση που καλό είναι να έχουμε.

Είτε χρησιμοποιήσουμε το Φιλοσοφικό, είτε το Αριθμητικό, χρειάζεται κατ’ αρχήν να μάθουμε πώς σχηματίζουμε ένα εξάγραμμο, μιας και τα εξάγραμμα, όπως έχουμε ήδη πει, είναι η γλώσσα του Yi Jing.

Για να σχηματίσουμε ένα εξάγραμμο, υπάρχουν πολλές μέθοδοι: Η μέθοδος με τα νομίσματα, είναι σήμερα και η πιο διαδεδομένη. Τα  ξυλάκια του μυριόφυλλου είναι η αρχαιότερη. Αυτές, αλλά και άλλες, περιγράφονται απλά και κατανοητά μέσα στις ιστοσελίδες μας.

Ποιο  το όφελος της πρόβλεψης.

Ο άνθρωπος είναι κομμάτι του κόσμου. Ως κομμάτι του λοιπόν αλληλεπιδρά με το ΟΛΟΝ.

Σήμερα, οι νέες επιστημονικές θεωρίες για την λειτουργία του υποατομικού κόσμου, μαρτυρούν ξεκάθαρα ότι ο άνθρωπος είναι συνδημιουργός.  Επηρεάζεται από την πραγματικότητά του, ενώ ταυτόχρονα την δημιουργεί.

Και αυτό γίνεται μέσα από τον ΝΟΥ. Οι σκέψεις του ανθρώπου είναι αυτές που παράγουν τελικά την πραγματικότητά του. Η διεργασία αυτή είναι   τόσο γρήγορη (αδυνατείς  να συλλάβεις τις σκέψεις που κάνεις κάθε τόσο), που το άτομο δεν την συνειδητοποιεί. Αλλά συμβαίνει. Έτσι τελικά,  ζει το αποτέλεσμα των σκέψεών του, χωρίς  να το αναγνωρίζει.

Παρότι αυτή η διεργασία αποδεικνύεται και επιστημονικά πια, η δυσκολία έγκειται στο ότι είναι δύσκολο να την βιώσεις και άρα να την κατανοήσεις, γιατί όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτή συμβαίνει  σε ασύλληπτες ταχύτητες.

Κανείς ποτέ δεν μάς δίδαξε ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα των σκέψεων που κάνουμε.

Γι αυτό και η μαντική είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο. Αν φυσικά χρησιμοποιηθεί σωστά. Και αυτό γιατί μπορεί να σε βοηθήσει  να προβλέψεις πιθανά μελλοντικά δυναμικά που τείνεις να δημιουργήσεις και να σε οδηγήσει τελικά προς το πιο ταιριαστό και ισορροπημένο για την δική σου εξέλιξη.

Είναι εντελώς λανθασμένο να σου λέει κάποιος ότι θα συμβεί αυτό… Γιατί έτσι «κλειδώνει» ένα συγκεκριμένο δυναμικό.

Με τον ίδιο τρόπο που το άτομο δημιουργεί το μέλλον, μπορεί και να το διορθώσει, πάλι με την σκέψη, αλλά με την ορθή σκέψη και τοποθέτηση αυτήν την φορά.

Αυτή είναι και η πρώτη μεγάλη συμβολή του Yi Jing.

Το Yi Jing, μέσω της συμβολικής γλώσσας του, λειτουργεί σαν  ενδιάμεσος αποκωδικοποιητής, των μηνυμάτων του ΠΕΔΙΟΥ, εκεί όπου «παίζει» κάθε πιθανό μελλοντικό δυναμικό.  

Μαθαίνοντας σιγά – σιγά να ερμηνεύουμε την συμβολική του γλώσσα, παίρνουμε σαφείς πληροφορίες για  τις άγνωστες και αόρατες πτυχές των πραγμάτων  ή για καταστάσεις και συμβάντα,  που τείνουν να εκδηλωθούν στην πορεία, εξαιτίας των δυναμικών που εμείς έχουμε δημιουργήσει ασυνείδητα μέχρι σήμερα…

Μελετώντας το,  αρχίζουμε να κατανοούμε  την κίνηση της ενέργειας, μαθαίνουμε να αξιοποιούμε στο έπακρο την καλοτυχία, παύουμε να προκαλούμε την κακοτυχία και τελικά συντονιζόμαστε με το ανώτερο πεπρωμένο μας.

Προσφέρει κάτι άλλο η μελέτη του Yi Jing, πέρα από την πρόβλεψη;

Η μελέτη αυτού του ευφυέστατου εργαλείου λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα. Σε ένα πρώτο επίπεδο, που είναι και το πιο επιφανειακό, ρωτάμε και παίρνουμε απαντήσεις και καθοδήγηση.

Υπάρχει όμως και μια αδιόρατη γραμμή σε όλη την δομή, την πληροφορία του και την μαθηματική του κίνηση, που εκπαιδεύει το άτομο, ακριβώς στο να παρατηρεί και ν αντιλαμβάνεται την κίνηση της ενέργειας. Η διδακτική αυτή γραμμή δεν ορίζεται ξεκάθαρα, αλλά περιρρέει και κυριαρχεί στα κείμενα, στην δομή και την κίνηση των συμβόλων, στην σειρά των εξαγράμμων, στο νόημα των τριγράμμων και στο πώς αυτά τα τρίγραμμα εναλλάσσονται και συνδυάζονται στα εξάγραμμα. Είναι η πλευρά του Yi Jing  που δεν αποκαλύπτεται άμεσα, αλλά μπορεί να γίνει φανερή μόνο στον νου του μελετητή που διαβάζει-εφαρμόζει και βιώνει την διδασκαλία του.

Το Yi Jing διδάσκει «Κίνηση πάνω στην γραμμή της ελάχιστης αντίστασης». Κι αυτό είναι δυνατόν μόνο κατανοώντας και εφαρμόζοντας τους νόμους  που δομούν το σύμπαν και ορίζουν την εξέλιξή του.

Αποτελεί το απόλυτο εργαλείο πρόβλεψης, αλλά και καλλιέργειας:

Σε συνδέει με το εσωτερικό σου δυναμικό, σου υποδεικνύει την καλύτερη επιλογή, σε κατευθύνει πάντα στην πιο ισορροπημένη επίλυση των θεμάτων σου, σε προστατεύει, σε προετοιμάζει, σε προειδοποιεί…

Η συμβολή μου εδώ  είναι ένας απλός μίτος για να κινηθείς μέσα στο λαβύρινθο αυτής της γνώσης.

Απλά και σίγουρα.

 

Back to top