Τα τρίγραμμα

 Τα 8 ΤΡΙΓΡΑΜΜΑ ή τα 8 guà

guà 八卦

Τα σύμβολα εν γένει χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν πλατιές έννοιες και λειτουργούν σε βαθύτερα επίπεδα της συνείδησης, καθώς μιλούν την αρχετυπική γλώσσα. Χρησιμοποιώντας τα σύμβολα με σοφία,  μπορούν οι άνθρωποι να δρουν, έτσι ώστε να έλκουν την  καλή τύχη και να αποφεύγουν την κακοτυχία.

Τα 8 τρίγραμμα είναι 8 Σύμβολα, καθένα από τα οποία αποτελείται από 3 γραμμές. Οι 3 αυτές γραμμές είναι πάντα συνδυασμός μιας γραμμής yáng 阳 —  και μιας γραμμής  yīn 阴   – –   Στην γλώσσα τους, αποκαλούνται: guà 八卦

Η λέξη guàσημαίνει σύμβολο. Η λέξη σημαίνει 8. bā guà 八卦 σημαίνει τα 8 σύμβολα.

Η θεωρία των 8 τριγράμμων, προκύπτει από την θεωρία του yīn yáng 阴阳 και συνδέεται άρρηκτα με την θεωρία των 5 κινήσεων ( xíng 五行).

Στην κοσμογονία, όπως την περιγράφει ο Ταοϊσμός, τα 8 τρίγραμμα ή 8 guà 卦, εκφράζουν  τα 8 βασικά πρότυπα κίνησης και αλλαγής, που διέπουν τον κόσμο της εκδήλωσης.

 Αντιπροσωπεύουν την τριάδα και βρίσκονται στο κατώφλι της εκδήλωσης,  διέποντας τα πάντα σε αυτήν. Τίποτα στον εκδηλωμένο κόσμο δεν υπάρχει που να μην μπορεί να κατηγοριοποιηθεί κάτω από το καθένα από αυτά.

Τα 8 Τρίγραμμα αντιπροσωπεύουν βασικές ποιότητες, κάτω από τις οποίες, ταξινομούνται τα πάντα.

Είναι τα:

Qián , Kūn Zhèn , Xùn 巽Kǎn 坎Lí 離, Gèn 艮 και Duì 兌.

Μια γενική αντιστοιχία, τριγράμμων και εννοιών – στοιχείων – πραγμάτων…  παρατίθεται  πιο κάτω.

heaven_qianΤο Qián乾  προβάλλει την δημιουργικότητα  και  την  επιμονή.  Aντιπροσωπεύει την καθαρή yang ενέργεια, την δημιουργική ενέργεια του Σύμπαντος, αυτήν που με την εκπόρευσή της,  τα χίλια μύρια όντα,  έρχονται  σε ύπαρξη. Είναι ενεργητικό  και πρωταρχικό, ισχυρό και σταθερό. Αποτελείται αποκλειστικά από yang γραμμές, των οποίων η επανάληψη, σηματοδοτεί  την αστείρευτη πρωτοβουλία και δράση, όπως η μέρα και η νύχτα διαδέχονται ατέλειωτα η μία την άλλη, χωρίς καμία παρέκκλιση. Το Qián乾, ο ισχυρός,  εκπροσωπεί την λαμπρότητα του «ουρανού»  και την αεικινησία της φύσης. Είναι το σύμβολο της δημιουργικότητος.  Είναι ο ισχυρός. Qián乾 είναι ο πατέρας από τον οποίο έρχεται η ζωή. Ανήκει στο στοιχείο μέταλλο.

earth_kunΤο Kūnπροβάλλει την  ποιότητα της δεκτικότητας και αντιπροσωπεύει την γη. Αντιπροσωπεύει την καθαρή yin ενέργεια, την ανταποκριτική  ενέργεια του Σύμπαντος, που φέρνει τα μύρια όντα σε ύπαρξη. Την ενέργεια, μέσα από την οποία,  η δημιουργία παίρνει μορφή. Δια μέσου της ανταποκριτικής ενέργειας, το Qián乾, ο εναρκτήριος, δημιουργεί τους κόσμους και τα φαινόμενα.  Το Kūn坤 προβάλλει όλη την ύπαρξη που απλώνεται ατέλειωτα κάτω από τον ουρανό, στην απεραντοσύνη και όπως η γη, στεγάζει και θρέφει τα πάντα, υποβαστάζει και στηρίζει όσα έρχονται από τον ουρανό. Η επανάληψη των  yin  «σπασμένων» γραμμών, σηματοδοτεί την σταθερή δεκτικότητα. Είναι ο υποχωρητικός. Ανήκει στο στοιχείο γη.

Αυτές οι δύο ενέργειες είναι απολύτως συμπληρωματικές. Το Kūn坤 είναι η μητέρα που θρέφει την ζωή και όσα έρχονται από τον πατέρα.

Το Qián乾 και το  Kūn坤 αποτελούν καθαρές πρωταρχικές ενέργειες, που δεν τις συναντούμε καθαρές στον κόσμο των φαινομένων. Είναι αυτές οι ενέργειες, που μέσα από το πάντρεμα και την εναλλαγή τους, σχηματίζουν τον κόσμο των φαινομένων. Το Qián乾 και το  Kūn坤 υπάρχουν πριν από όλα τα φαινόμενα και από όλες τις εκδηλώσεις.  Οι βασικές ενέργειες που συναντάμε στον κόσμο μας είναι 6 και είναι οι συνδυασμοί των δύο βασικών ποιοτήτων του σύμπαντος, Qián乾 και Kūn坤.

Ωστόσο, στο Qián乾 και το  Kūn坤 αντιστοιχούν επίσης κάποιες πρωταρχικές ποιότητες στον κόσμο των φαινομένων, ανάλογα με την αρχετυπική τους σημασία.

thunder_chenΤο Zhèn   εκφράζει την κίνηση και εκπροσωπείται από τον κεραυνό. Σημαίνει κίνηση-πυροδότηση. Αντιπροσωπεύει την ανερχόμενη δύναμη στο Σύμπαν και δεν πρέπει να την συγχέουμε με τον δημιουργικό. Η ενέργεια του δημιουργικού, μέσω της δεκτικής ενέργειας, φέρνει τα όντα σε ύπαρξη, ενώ η ενέργεια του Zhèn 震 πυροδοτεί τα όντα, αφού δημιουργηθούν, ν’ αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν. Σείει, ανακινεί, εμπνέει, ξεσηκώνει, ανεβάζει, εξυψώνει. Το τρίγραμμο σχηματίζεται από μία yang γραμμή, που στέκεται κάτω από δύο yin. Το yáng 阳 έχει την τάση να κινηθεί προς τα επάνω, ενώ το yīn 阴 να μείνει σταθερό. Η εικόνα δείχνει αυτό που σείεται από τα βάθη, κάτι αναπάντεχο σαν το αστροπελέκι, για να κινητοποιήσει ότι είναι στάσιμο. Ένα τράνταγμα που ξυπνά τα ζωντανά πλάσματα, για να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο.  Όπως η yáng 阳 γραμμή στην βάση, που καθώς τείνει να κινηθεί προς τα επάνω, ξεσηκώνει τις ήρεμες yin γραμμές που είναι από επάνω.  Το Zhèn 震 είναι ο μεγαλύτερος γιός. Κατά το πρώτο σμίξιμο, μια yáng 阳 γραμμή από το Qián乾 εισέρχεται στο Kūn坤 και παραμένει στην βάση. Στον μεταγενέστερο ουρανό εκφράζει αρσενικό τρίγραμμο. Ανήκει στο στοιχείο ξύλο.

wind_xunΤο Xùn 巽 εκφράζει την διείσδυση και εκπροσωπεί τον άνεμο. Αντιπροσωπεύει την συνεχή, διαπεραστική ενέργεια, που σαν τον άνεμο, πνέει μέσα από  τα πάντα, μέσα από θροΐσματα και  ήχους. Η ουσιαστική φύση του είναι μια ενέργεια που διαχέεται παντού, διακριτικά και με «ευγένεια». Σαν την απαλή αύρα που εισχωρεί, χωρίς να γίνεται αισθητή.  Όπως το  ξύλο στην φύση κινείται απαλά διαπερνώντας το χώμα βαθειά και εξαπλώνεται μέσα από την βλάστηση.  Αυτή η ποιότητα μαλακώνει την σκληρότητα, γιατί  δεν «βιάζει» τίποτα και είναι πάντα ευγενική. Δηλώνει την σεμνότητα, συστολή, υπακοή. Το Xùn 巽 είναι το τρίγραμμο όπου μία yin γραμμή εισχωρεί και στέκεται κάτω από δύο yang.   Είναι ο διαπεραστικός. Το Xùn 巽 είναι η μεγαλύτερη κόρη. Κατά το 2η σμίξιμο, μια θηλυκή γραμμή του Kūn坤 εισέρχεται στο Qián乾 και μένει στην βάση του. Στον μεταγενέστερο ουρανό εκφράζει  θηλυκό τρίγραμμο. Ανήκει στο στοιχείο ξύλο.

water_kanΤο Kǎn 坎 προβάλλει την άβυσσο και εκπροσωπείται από το στοιχείο του νερού. Αποδίδει την έννοια του κινδύνου. Μια και η Κίνα ήταν μια πεδινή χώρα, οι Κινέζοι δεν ήταν εξοικειωμένοι με το στοιχείο του νερού που το συνέδεαν με την δυσκολία ή τον κίνδυνο. Επίσης μιας και το νερό έχει την τάση πάντα να κυλά προς τα βάθη, στο Kǎn 坎 αποδίδεται και η «πτώση» στο σκοτάδι. Και ακόμα επειδή το νερό συνδέεται με το σκοτάδι, το Kǎn 坎 αντιπροσωπεύει και την Σελήνη.  Στο τρίγραμμο αυτό  η ενεργητική γραμμή βρίσκεται ανάμεσα σε δύο γραμμές yīn 阴. Η εικόνα του νερού, που κυλά χωρίς σταματημό, μέσα σε ένα αυλάκι. Όπως ένα ποτάμι που ρέει χωρίς να μπορεί τίποτα να το σταματήσει.  Είναι ο επικίνδυνος. Το Kǎn 坎 είναι ο 2ος γιος. Κατά το 3ο σμίξιμο μια αρσενική γραμμή του Qián 乾 εισέρχεται στο Kūn坤 και μένει στην μέση. Στον μεταγενέστερο ουρανό εκφράζει  ένα αρσενικό τρίγραμμο. Ανήκει στο στοιχείο νερό.

fire_liΤο Lí 離 είναι το σύμβολο της φωτιάς και του φωτός. Δείχνει την νοημοσύνη και την σοφία. Με ένα φαινομενικά άλυτο θέμα είναι σαν να βρισκόμαστε στο σκοτάδι, την στιγμή που η  λύση μοιάζει σαν ένα «φως στο τούνελ». Το φως φέρνει την διάκριση ανάμεσα στην ωφέλιμη και την επιβαρυντική κίνηση – επιλογή. Είναι το τρίγραμμο όπου μια θηλυκή γραμμή έρχεται ανάμεσα σε δύο ενεργητικές.  Συμβολίζει τον κενό χώρο μιας γαλήνιας καρδιάς, αλλά και την  «εξάρτηση» του ενός όντος από το άλλο. Η εικόνα της φωτιάς που, για να μπορέσει να συνεχίσει να καίει, χρειάζεται να προσκολληθεί στο ξύλο.  Σημαίνει  και  είναι η 2η κόρη. Κατά το 4η σμίξιμο, μια θηλυκή γραμμή του Kūn坤 εισέρχεται στο Qián乾 και μένει στο κέντρο. Στον μεταγενέστερο ουρανό εκφράζει  θηλυκό τρίγραμμο. Ανήκει στο στοιχείο φωτιά.

mountain_kenΤο Gèn 艮 προβάλλει την ακινησία και εκπροσωπείται από το βουνό. Αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση, το απόγειο τής  ανάπτυξης και γι’ αυτό υποδηλώνει την ηρεμία. Δείχνει την ολοκλήρωση ενός κύκλου. Κρατά,  οριοθετεί, περιορίζει και  ακινητοποιεί. Το θηλυκό  τείνει να μείνει σταθερό, ενώ το  αρσενικό ή ενεργητικό  τείνει να κινηθεί. Το Gèn 艮 έχει μία γραμμή yáng 阳 στην κορυφή, που σημαίνει ότι το yáng 阳 έχει φτάσει στο τέλος της κίνησής του, γι’ αυτό και το τρίγραμμο δηλώνει την ακινησία. Ακινησία εξαιτίας  εσωτερικής συγκράτησης  ή εξαιτίας εξωτερικών  περιορισμών.  Gèn 艮 σημαίνει εμπόδιο στην κίνηση… στο ταξίδι. Σημαίνει στάση-σταθεροποίηση. Είναι ο νεότερος γιος. Κατά το 5η σμίξιμο, μια αρσενική γραμμή του Qián乾 εισέρχεται στο Kūn坤 και μένει στην κορυφή. Στον μεταγενέστερο ουρανό εκφράζει  αρσενικό τρίγραμμο. Ανήκει στο στοιχείο γη.

lake_duiΤο Duì 兌 αντιπροσωπεύει την χαρούμενη ενέργεια στο σύμπαν. Ακτινοβολεί χαρά, που διεγείρει την ανάπτυξη.  Επίσης αντιπροσωπεύει το απόθεμα νερού, αλλά και τον ορυζώνα. Και αφού το ρύζι αποτελεί το βασικό συστατικό τροφής στην Κίνα λογικό είναι να συνδέεται με την χαρά και την αφθονία. Το Duì 兌 λοιπόν προβάλλει την χαρά και εκπροσωπείται από την λίμνη. Στο τρίγραμμο  του Duì 兌, η δεκτική γραμμή βρίσκεται στην κορυφή  των ισχυρών ενεργητικών γραμμών, πράγμα που προσδίδει στο τρίγραμμο μια ιδιαίτερα προσφιλή ποιότητα.  Μοιάζει και με το στόμα, γι’ αυτό και σηματοδοτεί την ομιλία, αλλά και την πειθώ. Το Duì 兌, όπως και το Kan εμπεριέχει νερό. Σημαίνει ευχαρίστηση. Είναι η νεότερη κόρη. Κατά το 6η σμίξιμο, μια θηλυκή γραμμή του Kūn坤 εισέρχεται στο Qián乾 και μένει στην κορυφή. Στον μεταγενέστερο ουρανό εκφράζει  θηλυκό τρίγραμμο. Ανήκει στο στοιχείο μέταλλο.

Τρίγραμμα και διατάξεις.

Back to top