YΙ JING

H γνώση της πρόβλεψης για τους αρχαίους κινέζους θεωρείτο καταλυτική και θεμελιώδης.

Όποιος έχει την ικανότητα να προβλέπει, αποφεύγει συστηματικά την κακοτυχία και ταυτόχρονα μπορεί κάθε φορά να διακρίνει το ιδανικό δυναμικό. Αποκλείει την απώλεια ενέργειας και σιγουρεύει την ισχύ και την ευημερία του.

Η γνώση της πρόβλεψης προσφέρεται μέσα από το ΤΑΟ του Yì 易, σήμερα γνωστό ως

Yì Jīng 易經 ή απλά I Ching.

Yì 易 κυριολεκτικά σημαίνει εύκολο, απλό, αλλαγή..

Ενώ το κινεζικό ιδεόγραμμα  Jing ( 經), σημαίνει ένα σύνολο από καταγεγραμμένες αρχές και κανόνες που αφορούν την Φυσική Τάξη των πραγμάτων. Για τους κινέζους είναι κάτι σαν την δική μας “Βίβλο”.

Το Yì Jīng 易經 λοιπόν με δύο λόγια εκφράζει ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ που διέπουν κάθε τις αλλαγή στον κόσμο μας.

το Yì Jīng 易經 μας περιγράφει πώς κινείται η ενέργεια, καθώς κάθε τι δημιουργείται, προάγεται, αλληλεπιδρά, αποσύρεται, φθίνει, όλα τα ενδιάμεσα στάδια αλλά και κάθε δράση που αναπτύσσεται κατά το ξετύλιγμά τους.

Μας βοηθά να κατανοούμε, πότε είναι ή πότε δεν είναι η στιγμή για το κάθε τι.

Γι’ αυτό, για τους κινέζους, το Yì Jīng 易經 αποτελούσε και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την βαθειά κατανόηση της Ιατρικής, της Χωροταξίας, της Στρατηγικής (σε πολεμικές επιχειρήσεις ή business plans)… και κατ’ επέκταση, κάθε εφαρμοσμένης επιστήμης.

Το Yi Jing μπορεί να αποτελέσει ένα ανεκτίμητο κλειδί για την κατανόηση κάθε γνώσης και φιλοσοφίας.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

-Τι είναι το Yi Jing

Το Yi Jing είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο ως ένα  σύστημα πρόβλεψης,  αλλά στην ουσία,  είναι κάτι πολύ περισσότερο.

Αποτελεί έκφραση του “δρόμου”  που ακολουθούν τα πάντα, καθώς αλλάζουν και μετασχηματίζονται στο διηνεκές.

Το Yì Jīng 易經 αποτελεί μια τέλεια μαθηματική φόρμουλα, που  αποκρυπτογραφεί το πως κινείται η ίδια η ζωή, βάσει τών Νόμων που δημιουργούν το γνωστό σε εμάς υλικό κόσμο και άρα, τον Ουρανό,  την Γη και ό,τι βρίσκεται ανάμεσα.

Όταν κατανοεί κανείς  τον Νόμο που διέπει τα πάντα, μπορεί να δει με  καθαρότητα το παρελθόν, να προβλέψει το μέλλον, ακόμη και να το αλλάξει.

Το Yì Jīng 易經 μάς λέει ότι το κάθε τι βρίσκεται σε μια διαδικασία διαρκούς μετασχηματισμού και μεταβολής,  ακολουθώντας  μια πορεία ανάπτυξης, κορύφωσης  και στην συνέχεια παρακμής και πτώσης, μέσα από μια κλιμακούμενη, εξελικτική πρόοδο,  που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα, από τον μικρόκοσμο έως τον μακρόκοσμο.

 -Ποια είναι η γλώσσα του.

Η γλώσσα του Yì Jīng 易經 είναι συμβολική και βασίζεται σε δύο γραμμές:  Μια διακεκομμένη γραμμή και μια  σταθερή γραμμή. Τα δύο αυτά πρωταρχικά σύμβολα αντιπροσωπεύουν  τις δύο αρχές,  yīn 阴 και yáng 阳, που συνδυαζόμενες αρμονικά και επαναλαμβανόμενα, δημιουργούν τα μυριάδες  πράγματα.

Ο τρόπος που εξελίσσεται αυτή η δημιουργία είναι κωδικοποιημένος στον σχηματισμό και την σημειολογία  τριγράμμων και των εξαγράμμων (των βασικών συμβόλων που συνθέτουν το “σώμα” του Yi Jing).

Οι κατευθύνσεις τού Yì Jīng 易經. 

Η μία, είναι αυτή που προσωπικά αποκαλώ «το Φιλοσοφικό Yi Jing» και αφορά το γνωστό βιβλίο των αλλαγών. Εδώ η μελέτη του Yì 易 ξεδιπλώνεται  μέσα από τις κρίσεις και εικόνες σχετικές με τα  σύμβολα,  εκφρασμένες μέσα από τον γνωστό παροιμιώδη λόγο, σε συνδυασμό με τα σχόλια του Κομφούκιου

Η άλλη, η συμβολική προσέγγιση,  όπως προτιμώ να την ονομάζω, βασίζεται αποκλειστικά στα σύμβολα, στην θεωρία των 5 στοιχείων ή κινήσεων, στον ελεγκτικό και παραγωγικό κύκλο, όπως και σε στοιχεία της κινεζικής αστρολογίας : Τον ημερολογιακό 60κυκλο και τις 4 στύλες του πεπρωμένου.  Βασίζεται επίσης στην ξεχωριστή σημασία των τριγράμμων και των γραμμών τους. Τα κείμενα του βιβλίου των αλλαγών ΔΕΝ χρησιμοποιούνται εδώ, παρά μόνο ως εικόνες.

Όσον αφορά την προσέγγιση αυτή,  υπάρχουν πολλές διαφορετικές σχολές, διαδεδομένες ή μη. Άλλες απαιτούν έμπνευση και λεπτή διαίσθηση, άλλες είναι εντελώς πρακτικές, απαιτούν δε εξάσκηση και εντατική μελέτη. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, χρησιμοποιούν το Βιβλίο για τις  προβλέψεις που χρειάζονται.

Η δική μου σπουδή, όλα αυτά τα χρόνια, είχε και έχει ως στόχο, την σύγκριση, την συγκέντρωση, την εφαρμογή και το μοίρασμα, σε σχέση με ο,τιδήποτε έχω διδαχθεί, ο,τιδήποτε κυκλοφορεί ή  μου αποκαλύπτεται στο πεδίο αυτό.

Πώς ρωτάμε και πώς παίρνουμε απαντήσεις

Ο κόσμος μας λειτουργεί μέσα από καθρέφτες. Όταν υπάρχει λοιπόν ένα ερώτημα βαθειά μέσα στο υποσυνείδητό μας, ο εσωτερικός μας οδηγός προβάλλει ολόγυρα μηνύματα σε σχέση με αυτό που μας απασχολεί. Αν δεν έχουμε  αναπτύξει ΠΑΡΟΥΣΙΑ, δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό.

Μέχρι να καλλιεργήσουμε παρουσία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι έμμεσο για να πάρουμε απάντηση ή καθοδήγηση από την πηγή μέσα μας.

Τότε μπορεί ν΄ απευθυνθούμε στο Yì Jīng 易經. Η συμβολική γλώσσα είναι η γλώσσα που “χρησιμοποιεί” η ψυχή για να μάς μιλήσει και να μας ειδοποιήσει γι΄ αυτό που έρχεται ή για να μας δώσει τη λύση που απεγνωσμένα χρειαζόμαστε.   

Είτε χρησιμοποιήσουμε την Φιλοσοφική, είτε την Συμβολική προσέγγιση, χρειάζεται κατ’ αρχάς να μάθουμε πώς σχηματίζουμε ένα εξάγραμμο, μιας και τα εξάγραμμα, όπως έχουμε ήδη πει, είναι η γλώσσα τού Yì Jīng 易經. 

Για να σχηματίσουμε ένα εξάγραμμο, υπάρχουν πολλές μέθοδοι: Η μέθοδος με τα νομίσματα, είναι σήμερα και η πιο διαδεδομένη. Τα  ξυλάκια τού μυριόφυλλου είναι η αρχαιότερη. Αυτές, αλλά και άλλες, περιγράφονται απλά και κατανοητά μέσα στις ιστοσελίδες μας.

Ποιο  το όφελος της πρόβλεψης.

Σήμερα, οι νέες επιστημονικές θεωρίες αποδεικνύουν κατηγορηματικά ότι ο άνθρωπος επηρεάζεται από την πραγματικότητά του, ενώ ταυτόχρονα την δημιουργεί. Και αυτό γίνεται μέσα από τον ΝΟΥ και τα συναισθήματα του. Οι σκέψεις και η εσωτερική του στάση είναι αυτές που παράγουν τελικά την πραγματικότητά του.

Η διεργασία αυτή είναι τόσο γρήγορη (αδυνατείς  να συλλάβεις τις σκέψεις που κάνεις κάθε τόσο), που το άτομο δεν την συνειδητοποιεί. Έτσι τελικά, χωρίς  να το αναγνωρίζει, ζει το αποτέλεσμα των σκέψεών του . Παρ΄ ότι αυτή η διεργασία αποδεικνύεται και επιστημονικά, είναι δύσκολο να συνειδητοποιηθεί ακόμη. Κανείς ποτέ δεν μάς δίδαξε ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα των σκέψεων που κάνουμε.

Γι αυτό και το Yì Jīng 易經  είναι ένα μοναδικό εργαλείο. Μπορεί να σε βοηθήσει  να δεις τα πιθανά μελλοντικά δυναμικά, οδηγώντας σε προς το πιο ισορροπημένο. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να διορθώσεις. 

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη συμβολή του Yì Jīng 易經. Μέσω της συμβολικής γλώσσας του, λειτουργεί σαν  ενδιάμεσος αποκωδικοποιητής, των μηνυμάτων του ΠΕΔΙΟΥ.

Μαθαίνοντας σιγά – σιγά να ερμηνεύεις την συμβολική του γλώσσα, παίρνεις σαφείς πληροφορίες για  τις άγνωστες και αόρατες πτυχές των πραγμάτων, παύεις να έλκεις την κακοτυχία και τελικά συντονίζεσαι με το ανώτερο πεπρωμένο σου.

Προσφέρει κάτι άλλο η μελέτη του Yi Jing, πέρα από την πρόβλεψη;

Η μελέτη αυτού του ευφυέστατου εργαλείου λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα. Σε ένα πρώτο επίπεδο, το πιο εξωτερικό, ρωτάμε και παίρνουμε απαντήσεις και καθοδήγηση. Υπάρχει όμως και μια αδιόρατη γραμμή σε όλη την δομή, την πληροφορία και την μαθηματική του κίνηση, που εκπαιδεύει το άτομο, ακριβώς στο να παρατηρεί και ν΄ αντιλαμβάνεται την κίνηση της ενέργειας. Η γραμμή αυτή  δεν είναι εμφανής, αλλά περιρρέει ανάμεσα στα κείμενα, στην δομή και την σειρά των εξαγράμμων, στο νόημα των τριγράμμων και στο πώς αυτά συνδυάζονται και εναλλάσσονται στα εξάγραμμα. Είναι η πλευρά του Yì Jīng 易經 που δεν αποκαλύπτεται άμεσα, αλλά μπορεί να γίνει φανερή μόνο στον μελετητή που διαβάζει-εφαρμόζει και βιώνει την διδασκαλία του.

Το Yì Jīng 易經 σε συνδέει με το εσωτερικό σου δυναμικό, σε κατευθύνει πάντα στην πιο ισορροπημένη επίλυση των θεμάτων σου, σε προστατεύει, σε προετοιμάζει, σε προειδοποιεί…

Η συμβολή μου εδώ  είναι ένας απλός μίτος για να κινηθείς μέσα στο λαβύρινθο αυτής της γνώσης.

Απλά και σίγουρα. 

Back to top